CategoriesFără categorie

Regulile unor plămâni sănătoși

Plămâni sănătoși

Cei mai mulți oameni își îndreaptă atenția către îngrijirea pielii. Ceea ce nu-i rău deloc, întrucât este cel mai mare organ și cel mai expus factorilor nocivi. Însă deși nu sunt la vedere, organe precum plămânii au deosebită nevoie de atenția și grija noastră. Organismul are un sistem natural de apărare, special conceput pentru a proteja plămânii, menținând la distanță germenii și alți factori potențiali dăunători. Dar există câteva lucruri importante pe care le poți face pentru a reduce riscul de boli pulmonare. Iată câteva modalități de a-ți menține plămânii sănătoși.

Plămâni sănătoși, viață bună

Exceptând bolile genetice, restul afecțiunilor sunt cauzate chiar de noi. Poate părea sadic, cine și-ar face una ca asta? Însă mâncarea slabă în nutrienți, fumatul sau sedentarismul sunt doar câteva obiceiuri care, în timp, determină apariția diferitelor boli. Pentru că te vrem sănătos pentru cât mai mult timp, ducând o viață calitativă alături de cei dragi, iată câteva recomandări.

Renunță la fumat – Știm că nu este ușor. Știm că va fi un drum lung. Însă știm și că nu este imposibil. Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar și a bolii pulmonare obstructive cronice, care include bronșită cronică și emfizem.1 Cu timpul, fumul de țigară poate face respirația mai dificilă, provoacând inflamație cronică. Fumul de țigară distruge țesutul pulmonar și poate declanșa modificări care duc la cancer. Chiar dacă ești fumător, nu este niciodată prea târziu să te gândești la renunțare. În prezent, există numeroase practici cu ajutorul cărora poți renunța la fumat, așa că asigură-te că apelezi la un specialist pentru a identifica împreună cea mai potrivită metodă pentru tine.

Evită expunerea la poluanți – Fumatul pasiv, substanțele chimice de la domiciliu sau de la locul de muncă pot provoca sau agrava boli pulmonare. Asigură-te că petreci suficient timp în natură, fie că asta înseamnă drumeții la munte în fiecare weekend sau plimbări frecvente în parcul din apropierea casei. Testează-ți casa pentru radon și apelează la specialiști pentru soluții de eliminare a acestui gaz radioactiv.2

Previne infecția – O răceală sau o altă infecție respiratorie poate deveni, în unele cazuri, foarte gravă. Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a te proteja:

  • Ai grijă la bunele practici de igienă. Spălarea frecventă și corectă a mâinilor te ține departe de virusuri. Produsele de curățat pe bază de alcool sunt un bun substitut dacă nu ai acces la apă în momentele în care ești în deplasare. De asemenea, o igienă orală bună te poate proteja de germenii din gură care duc la infecții. Spală-ți dinții cel puțin de două ori pe zi și consultă medicul dentist cel puțin o dată la șase luni.
  • Evită aglomerația în timpul sezonului rece și gripal.
  • Mergi regulat la control. Controalele regulate ajută la prevenirea bolilor, chiar și atunci când te simți bine. Acest lucru este valabil mai ales pentru bolile pulmonare, care uneori rămân nedetectate până când devin grave. În timpul unui control, medicul îți va consulta plămânii și respirația. Dacă este nevoie, îți recomandă investigații amănunțite.
  • Nu uita de sport. Fie că ești tânăr sau bătrân, activitatea fizică te poate ajuta să-ți păstrezi plămânii sănătoși. Sistemul respirator aduce oxigen în corpul tău și ajută la eliminarea dioxidului de carbon. Problemele cu sistemul respirator pot reduce oxigenul care ajunge la plămâni, ceea ce…așa cum intuiești, nu este chiar bine.

Tu doar respiri sau trăiești cu adevărat?

Orice stil de viață ai avea, oricât de ocupat ai fi, oricâte sarcini de dus la capăt zilnic, nu te pierde în haosul cotidian și prioritizează-ți sănătatea. Din fericire, activitatea fizică, alimentația sănătoasă și timpul petrecut în natură nu au efecte benefice doar pentru plămâni. Pielea, părul, unghiile, inima, ficatul, psihicul și întregul organism vor funcționa mai bine și vor arăta mai bine. Ai grijă de tine. Unii oameni doar respiră. Tu asigură-te că trăiești!

 

Referințe:

1 U.S. Department of Health and Human Services.The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress: A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2014
2 WHO Handbook on Indoor Radon: A Public Health Perspective, Geneva, 2009