CategoriesFără categorie

Alergia la ambrozie: când apare, de ce și cum scăpăm de ea?

În această perioadă, alergiile la ambrozie sunt foarte frecvente. Polenul de ambrozie atinge nivelul maxim de răspândire între august și septembrie. O singură plantă poate elibera chiar și un miliard de particule de polen. Pentru cei alergici, orice contact cu particulele fine de polen ale acestei plante creează disconfort. Nasul începe să curgă, ochii lăcrimează, apare și strănutul. Am putea crede că este vorba despre simptome specifice unei răceli sau ale unei gripe însă, în acest caz, este doar reacția organismului la polenul ambroziei.

Deși există și o lege care-i obligă pe proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia să taie această plantă, de an la an, ea continuă să se răspândească. Din fericire, există numeroase metode ameliorare a simptomelor provocate de alergia la polen, astfel că cei care se confruntă cu astfel de probleme pot să-și reia activitățile obișnuite într-un timp foarte scurt. Prevenția rămâne însă cea mai sigură cale de a evita simptomele alergiei, astfel că persoanelor cu o sensibilitate crescută la polen le e recomandat să își ia măsuri de protecție.

Factorii declanșatori ai alergiei la ambrozie

Ambrozia este o plantă foarte răspândită în Europa, care poate atinge până la 100 m înălțime. Este o plantă comună, denumită popular „iarba pârloagelor” sau „floarea pustei”. Denumirea provine de la faptul că această plantă este răspândită în zone abandonate, pe terenuri care, de regulă, nu au nicio utilitate. Ambrozia atinge nivelul maxim de polenizare la sfârșitul lunii septembrie.

Polenul ambroziei este unul dintre cei mai puternici alergeni, în această perioadă de început de toamnă. Această particularitate este generată de cantitatea mare de polen pe care ambrozia o produce. O singură plantă poate elibera în aer un miliard de particule de polen. De asemenea, semințele ambroziei pot să-și păstreze calitățile germinative până la 40 de ani. Tocmai de aceea, de la an la an, această plantă se înmulțește foarte mult.

Nu doar România se confruntă cu probleme generate de alergia la ambrozie, ci întregul continent. Comisia Europeană a  realizat și un ghid privind modul în care statele membre ar trebui să stopeze evoluția acestei plante, reducând astfel numărul cazurilor de alergii provocate de polenul de ambrozie. Potrivit documentului oficial, fiecare țară membră a Uniunii Europene și-a asumat adaptarea legislației interne astfel încât să dezvolte politici pentru limitarea răspândirii ambroziei. Statistic, 60% din alergiile diagnosticate într-un an la nivel european au fost generate de ambrozie, se arată în același document.

Cauzele alergiei la ambrozie

Dezvoltarea tehnologică și industrială a expus organismul la mediul extern, iar din această cauză, în momentul în care adaptarea nu a fost posibilă, corpul a dezvoltat mecanisme proprii de apărare împotriva acestor factori, provocând ceea ce astăzi poartă numele de intoleranțe. Alergia la polenul eliberat în aer de ambrozie reprezintă o intoleranță a corpului la particulele de polen și nu este cu nimic diferită față de alte alergii. Cauzele care o provoacă sunt reprezentate de expunerea îndelungată la polenul acestei plante. Oamenii cu un sistem imunitar mai puțin pregătit să facă față provocărilor din mediul extern au dezvoltat alergia la polen sau la polenul de ambrozie. Încă se încearcă descoperirea unei explicații științifice cu privire la ce cauzează exact acest tip de alergie, însă oamenii de știință sunt departe de a află un răspuns care să lămurească situația. Cea mai plauzibilă explicație ar fi faptul că alergia la ambrozie, ca și alergia la alte plante, este ereditară. Manifestă alergie la polenul ambroziei persoanele ai căror strămoși au avut alergii la praf, mucegai sau blana animalelor.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele care apar atunci ne confruntăm cu alergia la ambrozie sunt similare altor alergii de acest gen. Acestea sunt:

  • Tuse
  • Strănut
  • Nas congestionat
  • Disconfort în gât
  • Dureri de cap
  • Strănut
  • Mâncărimi la nivelul ochilor și al nasului
  • Stare de somnolență
  • Criză de tuse similară cu cea de astm
  • Presiune la nivelul sinusurilor.

Ca și în cazul celorlalte alergii, alergia la  ambrozie poate să provoace și simptome care pun viața în pericol. Șocul anafilactic este cea mai gravă complicație a alergiilor și reprezintă o reacție exagerată a organismului față de alergenul cu care intră în contact. În cazul în care o persoană suferă de șoc anafilactic, este nevoie de sprijinul personalului medical specializat.

Diagnosticarea alergiei la ambrozie

Având în vedere că simptomele alergiei la polenul ambroziei sunt identice cu cele ale unei răceli, diagnosticul acestei probleme medicale poate fi dificil. Specialiștii trebuie să facă o anamneză amănunțită a pacienților pentru a putea face diferența dintre o răceală și alergia la polen. Sunt unele situații în care, fără a fi nevoie de teste serologice, se poate face această diferență. Spre deosebire de răceală, alergia la polen nu provoacă febră. De asemenea, răceala nu provoacă mâncărimi la nivelul ochilor, în timp alergia la polen poate provoca aceste simptome.

Cum ameliorezi simptomele alergiei la ambrozie

Persoanelor cu sensibilitate la polenul de ambrozie le este recomandat să evite deplasările în zonele în care planta crește pe suprafețe extinse. Dacă acest este lucru este imposibil, trebuie să poarte mască de protecție. De asemenea, suplimentele naturale vin în ajutorul celor care se confruntă cu alergie la polen. Sinulan Forte Spray Nazal Allergy este un spray nazal destinat prevenirii și ameliorării simptomelor alergiilor cauzate de  polen, acarieni sau animale de companie.