Respirația greoaie și dificilă poate fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că ceva se petrece în organismul tău. Mai ales dacă este însoțită de stări de oboseală. În unele situații, imposibilitatea de a respira normal poate provoca anxietate și atacuri de panică. O vizită la cabinetul unui medic specialist poate fi o soluție atunci când întâmpini probleme de respirat. În acest articol, îți vom arăta care sunt cauzele comune ale respirației greoaie și ce trebuie să faci pentru a depăși acest simptom.
Cum se manifestă respirația greoaie
Respirația este vitală pentru buna funcționare a organismului, în special a creierului. De aceea, respirația greoaie este considerată o urgență medicală, susțin specialiștii healthline.com. Persoanele care se confruntă cu respirație greoaie au senzația că nu pot respira sau că nu primesc suficient aer. De multe ori, această problemă este însoțită de durere sau de senzația de strângere a pieptului. Din cauza lipsei de aer, apare și starea de anxietate.
Simptome ale respirației greoaie
Atunci când te confrunți cu respirație greoaie și dificilă, simptomele acestei probleme sunt strâns legate de cauzele care le generează. Dacă ceea ce te împiedică să respiri normal este o boală cronică, simptomele respirației greoaie sunt persistente și cresc în intensitate. Dacă respirația este îngreunată din cauza efortului fizic, atunci senzația de respirație dificilă va dispărea după ce ți-ai încheiat exercițiile. Există însă și o serie de simptome specifice respirației greoaie precum:
- Lipsa de aer
- Diverse zgomote în timpul respirației
- Senzația de sufocare
- Senzația de durere în zona pieptului
- Amețeală
- Atacuri de panică
Cauze ale respirației greoaie
Apariția simptomului de respirație greoaie și dificilă poate avea multiple cauze. Unele sunt medicale, altele țin de activitățile pe care le desfășurăm zi de zi sau de mediul în care trăim. Specialiștii medicalnewstoday.com explică ce poate provoca senzația de respirație greoaie:
1. Infecțiile respiratorii – este perioada în care circulația virusurilor de răceală și gripă devine mai intensă. Infecțiile provocate de acești germeni afectează respirația. Atât răceala, cât și gripa au ca simptom nasul înfundat, ce îngreunează respirația.
2. Bolile plămânilor – plămânii ajută corpul să respire. În momentul în care aceste organe sunt afectate de diverse afecțiuni, apar problemele de respirație. Pentru că plămânii nu mai pot asigura necesarul de aer al organismului, respirația devine greoaie și dificilă. Toate problemele medicale care pot apărea la plămâni necesită investigații medicale amănunțite și îngrijire de specialitate. Unele pot avea efecte ireversibile, reducând capacitatea pulmonară și îngreunând respirația.
3. Blocarea căilor respiratorii – respirația greoaie poate apărea atunci când o persoană înghite, accidental, un obiect care blochează tractul respirator. De asemenea, inhalarea unor compuși toxici în timpul activităților industriale poate provoca blocaje la nivelul căilor respiratorii și genera respirație greoaie. În toate cazurile, este nevoie de asistență medicală de urgență.
4. Deshidratarea – lipsa apei din organism poate fi o cauză pentru respirația greoaie. Fără suficiente fluide, celulele nu pot oferi corpului destulă energie pentru a îndeplini funcții importante precum respirația.
5. Alergiile – specifice perioadelor de primăvară și toamnă, alergiile reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale respirației dificile. În momentul în care organismul intră în contact cu alergenii din aer, acesta reacționează în diferite moduri. De cele mai multe ori, nasul se înfundă și începe să curgă, iar din această cauză nu mai putem respira normal.
6. Obezitatea – valoarea greutății pe care cântarul ți-a indicat-o de dimineață ar trebui să te motiveze astfel încât să scapi de surplusul de kilograme. Greutatea excesivă afectează funcționarea plămânilor, iar din această cauză respiri tot mai greu.
7. Efortul fizic intens – atunci când facem foarte mult efort, simțim că respirația este îngreunată. Mișcarea intensă crește nevoia de oxigen a organismului și, implicit, nevoia de acumula cât mai mult aer în corp.
Factori care pot influența respirația greoaie
Stilul de viață și mediul în care trăim ne pot influența respirația. Dacă vom consuma alimente nesănătoase, riscăm să pierdem controlul asupra greutății, iar kilogramele în plus ne pot afecta funcția respiratorie. De asemenea, dacă trăim în zone unde incidența poluării aerului este ridicată, putem avea probleme de respirație. Unele substanțe din aerul inhalat pot provoca reacții alergice, înfundarea nasului și îngreunarea respirației fiind simptome ale alergenilor din aer, precum praful sau particulele de polen. În astfel de situații, putem ameliora simptomele folosind un spray nazal. Sinulan Forte ajută la eliberarea căilor respiratorii.